Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Om mig, stil, inredning, hudvård och sånt jag gillar

27 apr , 2020, 20.38 Jenna Matintupa

 

Måndag eller tupplurarnasdag som det fått heta hos oss idag. Vilade en stund på soffan på förmiddagen när Alfons sov och så somnade jag med Agnes på eftermiddagen när hon för ovanlighetens skull sov en stund. Hon vaknade vid fem (!) imorse så att. Vi har med andra ord varit lite sega idag och bara hängt inne. Bakade kaka, pusslat, vikt tvätt och sett på tv. Nu sitter jag och väntar på att hon ska somna men det är inte det lättaste när sov två timmar på eftermiddagen…

Gjorde en lista inspirerad av mina favoritintervjuer i tidningen Styleby. Fritt att låna om nån är sugen att fylla i, kommentera gärna isåfall så jag får läsa era också. Vill ni veta lite mer om mig? Varsågod!

STIL Jag upplever ibland mig vara lite sökande i min stil. Kan inte riktigt landa i min egen. Det kan ha att göra med två graviditeter de senaste fem åren som gör en del med kroppen. Jag gillar iallafall oversize, svarta byxor, blusar och roliga skor. Blandar gärna feminint med maskulint. Har jag till exempel en romantisk klänning så lägger jag till en bomberjacka och grova skor för att bryta av.

FAVORITMÄRKE Jag hittar alltid något på & Other Stories och Marimekko. Slår nästan aldrig fel. Skulle jag har alla pengar i världen skulle jag shoppa på Rodebjer, Cecilie Bahnsen och Ganni. Och Marimekko.

VARDAGSSTIL Just nu är det en hel del leggings, men försöker matcha det med något skojigare över. Så leggings och en blus med någon rolig detalj som större ärmar, mönster eller spets. Eller så en klänning ovanpå leggingsen. Gärna lång. Till det nästan alltid sneakers men bara det blir varmare längtar jag efter att få använda slip ins och loafers.

PARTYLOOK Klänning och glittrig ögonskugga. Min stil skiljer sig inte så mycket mellan fest och vardag utan har ofta mina ”festklänningar” till vardags men satsar kanske mer på smink och hår än annars. Och byter ut sneakers mot festligare skor.

VÄSKA Har nästan alltid min rosa Karla från Marimekko som jag fick i pushpresent. Ibland byts den ut mot min Pasi från samma märke.

SIGNATURSMYCKE Är jättedålig på att använda smycken men varje dag har jag förstås min vigselring som Matilda Mannström gjort. Älskar den!

SKOR Min man tycker jag har lite för många just nu men kan inte kasta några pga älskar alla. Jag gillar sneakers med roliga detaljer eller ”gubbiga” skor.

JEANS Svarta med avklippt kant nere är de som jag använder allra mest och är mina go-to.

Babba Riviera

INSPIRATION När det gäller stil gillar tycker jag bland annat att Elsa Billgren, Sofia Wood, Karin Lindroos, Alexis Foreman och Babba Riviera klär sig jättefint.

KAN INTE FÅ NOG AV Blusar och skor. Båda lätta att matcha med massa olika saker och håller ofta över tid.

BÄSTA KÖP Min långa unikkoklänning. Passar till alla tillfällen och har den perfekta formen. Och fickor!

SAKNAR I GARDEROBEN En riktigt bra bh. Eftersom jag ammar ännu så passar inga gamla, men ammar så lite att jag skulle gärna använda vanliga också. Det är dock inte läge ännu att köpa nya eftersom jag inte vet vad jag kommer ha för storlek när jag väl slutar amma så får väl vänta ett par månader ännu…

BEAUTY Älskar en bra hudvårdsrutin. Just nu kör jag på 10 stegs rutinen som kan upplevas lite överdrivet lång men jag älskar att få stå och smörja. Dessutom upplever jag att alla steg fyller en funktion! Och masker är livets grej. Älskar en riktigt bra ansiktsmask.

SENASTE SKÖNHETSKÖP Världens bästa bodylotion för typ tre-fyra eurosar från Lumene. Går in i huden snabbt och återfuktar jättebra. Finns i lite större matbutiker och är en av de bästa jag testat.

DOFT Min gamla trotjänare är Chanels Mademoiselle men just har jag en annan favorit som jag använder mest, Byredos Inflorescence som är underbar. Doftar av liljekonvalj och är kanske den bästa doften någonsin.

SKÖNHETSRÅD Slarva inte, tvätta alltid bort smink och underskatta inte en regelbunden rutin.

REDO PÅ FEM MINUTER Går knappt. Men om jag måste så håret i tofs, foundation, highliter, rouge, bryn och mascara. Borsta tänderna och så klart.

MUSIK Jag är så dålig på att lyssna på ”ny” musik. Men på min nuvarande spellista finns Håkan Hellströms, Thomas Stenströms och Myra Granbergs nyaste. Blandas med Mando Diao, Mumford & Sons, Linnéa Henriksson, Miriam Bryant, Tom Walker och Veronica Maggio.

 BOK Min läslista är väldigt lång för tillfället. Just nu läser jag mest finlandssvenskt eftersom jag har fått så många bra böcker hem på posten. Kugges Nationen är den som jag läser för tillfället men har flera på gång.

SERIE Vi har just sett ut alla säsonger av Peaky Blinders som var riktigt bra. Nästan lite ledsen över att det är slut. I helgen började vi då istället se på Tiger King och är helt chockad. Så sjuk serie?

GO TO-MIDDAG EN FREDAG Helst av allt köper jag hem något gott typ en riktigt bra sushi från Hanko eller Sushi bar & wine. Eller pizza från Classic Pizza. Orkar sällan laga mat på fredagar.

FAVORITSTAD Jag gillar London jättemycket och det är en stad som jag känner att jag kan åka tillbaka till om och om igen.

INTERIÖRSTIL En kombination av både nytt och gammalt, men är det gammalt får det gärna vara ganska stilrent. Jag gillar den skandinaviska stilen och våra inhemska designers väldigt mycket. Artek från mitten av 1900-talet tillsammans med blommiga textilier från Svenskt Tenn är min dröm kombo. Hemma har vi mycket trä och ljust. En ganska enkel färgskala med lite dova färger. Marimekkos textilier är återkommande. Det som kommit på senare dagar är konst. Gillar tavlor och vi har en del som vi antingen ärvt eller presenter i from av auktionsfynd. Jag tycker om den kontrasten till det annars ganska enkla. Det blir lite mer personligt.

FÖRNYA HEMMET Textilier, växter och tavlor! Det är detaljerna som gör det. Byt ut gardinerna, soffkuddarna och dukar. Köp ett gäng grönväxter och skanna typ Bukowskis eller till och med loppisar efter gamla tavlor. Det behöver inte vara någon känd konstnär utan gå hellre efter en känsla eller något stil du gillar.

DRÖMKÖP En Artek Aalto tevagn 900. Gärna en gammal även om de ännu görs idag.

FAVORITBLOMMA Byter lite efter säsong men mina topp är absolut pion, syren, vallmo och amaryllis.

MÅSTE HEMMA Färska blommor. Det är en onödig lyx men jag tycker verkligen det gör så mycket för stämningen. Plus att det gör mig glad! Bäst skulle förstås vara att få plocka dem från egen gård men när det inte är möjligt så försöker jag hitta inhemskt. Men förstås väljer jag ibland också de som jag bara tycker är fint. So sue me! Blommor är livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *