Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Kultur,Tips

Kulturkonsumenten maj

19 maj , 2020, 14.32 Jenna Matintupa

 

Hur har ni det så här i slutet av maj? Tänk ändå, att det är i slutet av maj redan. Att vi kommit så här långt. Sommaren är snart här. Ljusa, varma kvällar och svalkande vatten. Mmmm. Härligt va? Jag längtar. Men tills dess finns det mycket annat att göra. Jag har en liten skrivpaus nu och tänkte vi kunde titta på kultur jag konsumerat på sistone. Kanske hittat ni några tips?

Eftersom vi nu flyttat ut på en ö utan tv så blir det kanske inte så mycket serietittande. Vi konstaterade vi lunch att en saknar inte ens tv (ännu) eftersom det finns så himla mycket annat att göra. Men kanske några veckor in börjar ipaden åka fram på kvällarna. Så istället får en konsumera annan sorts kultur. Just nu är jag inne i en ljudboksperiod igen. Har lyssnat på en himla massa ljudböcker på sista tiden. Och poddar. Läst lite mindre fysiska böcker, om det inte är en barnbok då.

Bild: instagram.com/schildtssoderstroms

Eva Frantz tredje bok om Anna Glad, För han var redan dö. En riktigt klassisk deckare. Jag har gillat båda de tidigare böckerna om Anna Glad så var minst sagt peppad på denna. Började läsa den som fysisk bok men fortsatte sen som ljudbok. Inläst av Alma Pöysti. Den här kan vara Eva Frantz bästa bok hittills. Spännande, lättsam och lättläst. Och Alma Pöystis inläsning var riktigt bra. Skönt med en finlandssvensk inläsare. En perfekt bok för sommarläsning!

Guldfeber – stölderna på kungliga myntkabinettet ligger på svtplay.se och är en dokumentärserie i tre delar. Handlar om hur någon har stulit mynt värt 25 miljoner svenska kronor från museet. Låter kanske inte så intressant men den är väldigt fascinerade. Som en egen magisk värld av överklassmänniskor vars liv kretsar kring samlingar. Vi började se det för någon vecka sen och den är verkligen sevärd!

Bild: Mira Wickman

Jag har tipsat om Billgren Wood tidigare, men det tåls att göra det igen. De senaste veckorna har de levererat strålande poddavsnitt efter poddavsnitt. Känslosamma, inspirerande, intressanta och uppiggande. Jag längtar efter tisdagarna när det ska komma nya avsnitt. Och så glad över att de börjat göra andra saker tillsammans nu också. De är en ljuvlig duo och känns som den ”rätta” sortens influencers. Som gör ärliga och trovärdiga saker. Dessutom har de parat ihop sig med Mira Wickman som tar magiska bilder. Perfekt kombination!

Bild: instagram.com/schildtssoderstroms

Kan väl inte undgå att prata om Otto Gabrielssons bok Vildhavre sista brevet till min pappa som handlar om honom och Jörn Donner. Lyssnade klart den igår. Tyckte det var bra att han läste in den själv eftersom de gav boken djup. Men sen. Jag köper att Jörn Donner varit ett as. Tror säkert att han bett sig illa gentemot Otto och säkert många andra. Jörn var inte en sympatisk person precis. Men den här boken känns ändå… lite väl gnällig kanske. Förstår inte riktigt varför han drar in sina andra syskon och Jörns fru i det. Han går ibland ganska elakt åt dem vilket känns småsint och omoget. Samtidigt är det ganska uppfriskande att någon för en gångs skull skriver så här 100 % ärligt. Jag gav den två stjärnor. Den är intressant men lite svamlig och osympatisk. Känner mig ganska tudelad gällande den.

En annan strålande podd, dock ganska olik Billgren Wood. I Brita Zackari och Parisa Amiris podcast pratar de om aktualiteter och populärkultur. Just den här veckans avsnitt var extra bra. De djupdyker och tillängar hela avsnittet till Paolo Roberto och allt som hänt kring honom i helgen. Sjukt intressant. Om ni inte följt med vad som hänt (Paolo blev fast för att köpa sex förra veckan) och vill veta mera ska ni lyssna på det här.

Sist ut: Storm-Stina av Lena Andersson. Köpte den till Agnes tills vi åkte ut hit. Jag älskar Lena Andersson och den här är inget undantag. Mysig, spännande och fint illustrerad. Agnes gillar den också och tror vi kommer läsa den en hel del i sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *