Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Är det verkligen fult att gilla trender?

21 jan , 2021, 16.09 Jenna Matintupa

 

Ska vi prata om trender? Jag vill gärna ventilera om det lite. Elsa Billgren skrev ett himla bra inlägg om trender idag. Ett fenomen som är väldigt intressant tycker jag. Främst för att jag tror alla har ganska olika syn på vad en trend är. I kommentarsfältet var det många som skrev att de inte gillar ”trender”. Jag antar att de då syftar på sånt som typ magväskor och skruvade ljus som Elsa nämnde. Sånt som plötsligt ”alla” har men som för nått år sen var något alla tyckte var fult. Att sånt som varit ”fult” hur länge sen plötsligt finns över allt. Folk himlar med ögonen och suckar. Gud så fånigt att folk fallit för den ”trenden”.

När jag tänker på trender ur det perspektivet upplever jag att folk missuppfattat grejen med trender. Visst förstår jag hur gemene man ser på trender så, men jag upplever inte att det är hela sanningen. Precis som Elsa också skrev så handlar trender inte bara om mode- och inredningsgrejer utan om vårt sätt att förhålla oss till saker. Hur vår samtid ser ut. Och jag tycker inte det behöver vara dåligt. Varför ska det vara dåligt, eller ”fult” (ett så himla tråkigt utryck ändå, att något är fult), att vi gillar vissa saker just i detta nu? För 100 år sen såg världen ut på ett visst sätt, nu ser den ut såhär. Det handlar om samhällets utveckling och behöver inte nödvändigtvis begränsas till konsumtion.

Vi pratar ofta om vad som är trendigt just på jobbet. Analyserar vad folk gillar och är intresserad av för att anpassa verksamheten efter det. I det sammanhanget är det sällan modetrender som diskuteras, utan mer trender ur ett samhällelig syn som till exempel återvinning, hållbarhet och matlagning. Trender kan också handla om sättet vi lever på, och klass har självklart en inverkan. Vissa har råd att köpa det allra nyste, prova alla nya ”trendiga” såser och enbart välja ekologiska produkter medan andra inte har möjlighet att göra såna val.

Men jag vill ändå påstå att idag är trend ett mycket bredare begrepp. Det handlar mer om att anpassa sin livstil efter hur världen utvecklas, efter bästa förmåga förstås. Sen vill jag absolut inte påstå att jag på något sätt inte faller för trender. Här sitter jag med vit klänning med puffärmar, med ulltofflor från Flattered som syns på var och varannan influencer, med gardinlugg och runda glasögon. Allt som är typiskt för vår nutid. Samtidigt ser jag inte det som ett problem. Jag gillar det, har valt det för att det är något som jag tycker är fint. Är det en trend? Helt klart.

Kanske jag svamlar nu, vad vet jag men det var nu lite tankar om trender. Vad tycker ni? Hur ser ni på trender?

100 % trendinspirerad frukost

2 kommentarer

 1. Eva skriver:

  Problemet med trender är konsumtionen. När alla sen är trötta på sina puffärmsklänningar, handblåsta ljuslyktor och linnesängkläder och gör sig av med dem och handlar nytt. Trots att inget av produkterna har förlorat sin funktion.

  Om man behöver en ny soffa; Välj den soffa man tycker bäst om och lev sen med det valet. Oavsett om den är trendig eller inte. Att köpa det man behöver. Och då kan den saken vara i trendens riktning eller inte.

  Vi måste för första gången i historien stå emot att byta ut saker även om vi vill. Förut har inte den stora massan haft råd att byta ut möblerna, vinterkappan, tröjan, köket etc, men sen började vi få råd att göra det allt mer och idag är det relativt ”billigt” att handla saker sett ur ett historiskt perspektiv. Idag har vi kunskap om klimatförändringar, miljö och hållbarhet och måste därför agera annorlunda!

  • Jenna Matintupa skriver:

   Intressant kommentar! Jag tycker man ser att folk mer och mer tänker ur ett hållbart perspektiv och även om vi konsumerar mer än tidigare, så är vi också mer genomtänkt i vårt konsumerande. Eller är det bara i vissa ”klickar”? Kanske. När det kommer till möbler tycker jag sällan se att folk konsumerar det snabbt utan att det är en investering för livet. Men det kanske handlar för mig iallafall om att soffa är ett så dyrt köp att de inte är ekonomiskt möjligt att byta stup i kvarten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *