Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Inredning,Inspiration

Finsk scandi möter 30-talets funktionalism

18 feb , 2021, 16.43 Jenna Matintupa

 

Jag funderar mycket på inredning nu. Kanske för mycket till och med. Det kan bero på otåligheten över att flytta, skulle helst flytt på sekunden genast men det går förstås inte. Så det enda jag har att ta till är att planera, fundera och pinna. Det är ungefär det enda jag kan göra kopplat till flytten, ja förutom att packa då, men det är inte så himla kul ju.

Det är också två helt olika lägenheter, den vi bor i nu och den vi flyttar till, vilket gör att det är många olika faktorer som ska tas i bekatande. Vi måst tänka om med mycket. Dels för att den nya är väldigt mycket större, vi går från 78 kvm till 138 kvm, men dels också för att de är två helt olika sorters lägenheter. Den som vi bor i nu är en öppen och modern (visserligen från 70-talet men renoverad på för fem år sen). Stilen vi haft i den har varit minimalistisk och enkel. Nu i den nya lägenheten, som är från 1940-talet men renoverad senast i början av 2000-talet tänker jag att att den moderna, minimalistiska stilen inte riktigt passar. En kan ta element från den, absolut, men känslan måste vara annorlunda.

Det som gör det hela ännu svårare är att jag inte sett lägenheten sen 2013, och ingen av oss minns exakt hur stora rummen är. Vi har ett gäng gamla, dåliga bilder, det är de enda jag har att gå efter. Förstås ska det inte vara bestämt på förväg hur den ska inredas och möbleras, utan det får ske vart efter när vi flyttar in. Men jag kan ändå inte släppa det att jag vill ha en ”plan” hur vi ska ha det där. Så just nu händer all inredning enbart i mitt huvud, och på ett ungefär. Hur jag föreställer mig att de kan se ut.

Mina ledord för Vörågatan är ”Finsk scandi möter 30-talets funktionalism med varma textilier, blandad konst och olika träslag”. Tänk er ljust med tavlor i olika former överallt, bryta av moderna möbler med gamla och textilier i färg och naturmaterial. Nytt finskt möter gammalt handgjort typ.

Jag vill återanvända allt det vi har, hitta nya posters att kombinera med våra klassiska tavlor och blanda gamla möbler som vi ärvt med nya moderna detaljer i form av textilier och inredningssaker. Här ovan ser ni ett litet hopplock från min pinterestboard över lägenheten. Drömmen skulle vara att ha gardiner i Delhi-tyget från Svenskt Tenn och en serveringsvagn från Artek i vardagsrummet, men där spräcks nog vår budget rejält. Men en kan alltid inspireras av det!

Ungefär så går mina tankar just nu. Hänger ni med i mina resonemang eller är det bara logiskt i mitt huvud?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *