Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Föräldralivet

Vi lämnade kvar vårt barn i Helsingfors

23 maj , 2016, 20.38 Jenna Matintupa

 

Rubriken låter ju aningen dramatisk, och vi har nog inte lämnat Agnes i Helsingfors. Egentligen. Men det trodde FPA tydligen. Förra veckan var vi med om en sådan bisarr grej. Agnes var ju bara några veckor när vi flyttade till Esbo och som byråkratin är här i Finland kunde man ju gissa att det skulle bli något rådd med alla papper gällande henne. Och så blev det också.

Det hela började med att vi fick ett brev från Magistraten att faderskapet hade blivit godkänt, och på pappret hade någon klistrat en post it-lapp där det stod: ”Tiedoksi, Lapsen kotikunta on eri kuin vanhempien.” Alltså att Agens hemkommun är annan än vår. Inget annat stod det. Vi blev lite fundersamma och visste liksom inte vad vi skulle göra av informationen. Vi hade gjort flyttanmälan och tänkte att kanske uppgifterna inte gått fram ännu eller något. Nå, jag skulle till rådgivningen nästa dag så tänkte att jag kunde fråga där om de kunde kolla vad det stod att hennes adress är.

Så nästa dag på rådgivningen kollade de hennes uppgifter och där var hennes adress samma som vår, så tänkte att nå men det är väl inget jag behöver fundera på mera nu då. Efter rådgivningen gick jag ut och gå till Iso Omena för att Agnes skulle sova i vagnen, så när jag var på väg hem fick jag ett meddelande på Facebook av han som flyttat in i vår förra lägenhet att FPA ringt åt honom idag och frågat om det bor en bebis med dem. Agnes bor tydligen officiellt kvar på den adressen så FPA bad honom meddela oss att vi ska byta hennes adress.

Jag kontaktade dem för att fråga vad det var frågan om och de bad mig kontakta Magistraten för att ändra hennes adress. Jag ringde till Magistraten och frågade hur jag i hela fridens namn ska göra en flyttanmälan åt Agnes när hon inte har några bankkoder. De meddelar att jag måste gå antingen till posten eller till Magistraten och fylla i en flyttanmälan och posta. Det går inte att printa ut ens utan jag måste gå dit. Nå väl, idag gjorde jag det så snart borde hon bo med oss igen.

SAMSUNG CSC

En liten jordgubbe helt omedveten om att hon fortfarande bor kvar i Helsingfors…

Det är två saker med hela det här som gör mig ganska irriterad. Det första är att FPA kontaktar den nya hyresgästen och inte oss. Jag menar, de vet ju vem som är Agnes föräldrar, så är det inte oss de borde ringa och inte en främling som vi inte ens känner? Dessutom ber de honom att kontakta oss, istället för att göra det själva? Det skulle ju ha varit så många mindre mellanhänder om de kontaktat oss direkt istället för att först ringa den nya hyresgästen som sedan måste kontakta oss. Dessutom är det väldigt oproffesionellt av dem att göra på det sättet. Vad trodde de, att vi lämnat kvar Agnes i vår gamla lägenhet och de nya hyresgästerna nu tar hand om henne? Är det inte ganska självklart att hon flyttat med oss? Så hur frågar de ens den nya hyresgästen om Agnes bor kvar där. Herregud alltså!

Den andra saken är att hur i hela fridens namn ska man veta att man måste göra en skild flyttanmälan för en nyfödd bebis? Jag antog att hon liksom följer med mig i flyttar och liknande men icke, hon måste göra en egen. Agnes en månad gammal måste göra en egen. Och eftersom Agnes en månad gammal inte har bankkoder måste Agnes göra en skriftlig en. Kan någon förklara för mig hur man ska veta det? Det borde finnas en manual över all vår byråkrati så en skulle veta allt pappersarbete man borde göra när man får ett barn, för det är en hel del. Och väldigt väldigt förvirrande.

Nå, nu har ”Tyttö Vierinen” (som är hennes officiella namn än så länge) flyttat till Esbo tillsammans med sina föräldrar. Hoppas jag fyllt i allt rätt så det godkänns för jag kan ju inte logga in på nätet och kolla upp hennes adress precis…

3 kommentarer

  1. Patricia skriver:

    Haha oj härrigud..

  2. a skriver:

    Jag tror (om jag kommer rätt ihåg) att barnen nog kan läggas i samma flyttanmälan som du gjort, men man skulle ha måstat lägga hennes namn och personsignum där, eftersom hon inte automatiskt kan flytta med dig = är en egen person. Men tur det fixar sig nu 🙂

  3. Er dotter flyttade hemifrån tidigt med andra ord, haha! Nej men alltså verkligen knäppt alltihop, man skulle ju tro att ett barn under 18 alltid flyttar med föräldrarna automatiskt om ej annat anges?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *