Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Vardagslivet

Nu börjar hösten

12 sep , 2019, 12.46 Jenna Matintupa

 

Alfons sover för tillfället i vagnen och Agnes leker i soffan. Vi har hittills bara hunnit äta frukost och mitt tålamod är redan slut. Agnes bråkar så mycket med maten nu när vi är ensamma och det driver mig till vansinne. Vet inte om hon straffar mig pga bebis eller om det är något virus som spökar. Oavsett så är jag mentalt helt utmattad på kvällarna. Vill helst bara skrika åt henne med det går ju förstås inte. Hur som helst. Jag har packat nästan allt nu så det känns bra. Idag och imorgon är det mycket kring mormors begravning så ville vara färdig så långt som möjligt. Trodde inte det skulle gå men lyckades! Bara lite smågrejer kvar.

Har iallafall återhämtat mig lite från söndagens meltdown. Det kändes egentligen bättre redan efter att jag fått skriva av mig och ventilera alla känslor. Nu är det mest att bita ihop och tänka att det nog löser sig. Tills dess får jag bara drömma framåt typ. Så fyllde i en lista jag hittade hos Ellen.

En riktigt maffig bukett ska jag gå och köpa nästa vecka!

Första tanken under månadens första morgon:
Första september vaknade jag upp i en hotellsäng i Åbo. Eftersom jag vaknar upp ett par gånger per morgon är det svårt att säga vad min första tanke var. Men en var säkert ”gud vad trött jag är!”. Att gå och sova halv fyra för att sen vakna upp typ varannan timme och sen gå upp vid åtta är inte nice. Fest plus baby är inte den bästa kombon. Tur att en slapp vara bakfull för det skulle varit hemskt!

Den här boken ska jag läsa:
Jag läser ju alla(!) finlandssvenska böcker som kommer ut just nu så det är en hel del som jag ska läsa. En som jag ser framemot är Ellen Strömbergs Klåda.

Jag ska jobba med:
Sköta barn. Är först och främst föräldraledig. Sen ska jag så läsa en himla massa eftersom jag sitter i juryn för svenska yles litteraturpris tillsammans med bokklubben. Och så skriver jag ju den här bloggen.

Jag ska skriva:
Förutom den här bloggen ska jag inte skriva speciellt mycket annat. Har inte planerat in så mycket utöver den här i och med att jag är hemma med Alfons. Om inte något skoj dyker upp förstås!

Maträtt jag vill testa:
Jag har beställt Sofia Woods kokbok som borde anlända passligt till min födelsedag i början av oktober så ska försöka testa så mycket som möjligt ur den!

Jag har mest lagt tid på detta som nu äntligen förverkligas:
Bokmässan kommer vara en kulmen i och med priset. Menar herregud så mycket tider gått åt att läsa böckerna. Väldigt givande, dock!

En målsättning som är möjlig att nå:
Flytta hem igen! Känns som om vår rörremont aldrig ska bli klar men snart snart riktigt snart får vi flytta in. Eller egentligen har vi redan för mannen och svärfar har varit där sen igår och städat, flyttat tillbaka saker och diskat. Men tills JAG får flytta hem då.

Jag är mest kluven till:
Att vi ska gå ner i dagistid. Från att ha varit hela veckor ska Agnes nu börja vara tre dagar i veckan. Så måndagar och fredagar ska hon få vara hemma med mig och Alfons. Även om de säkert går helt bra och vi alla kommer vänja oss är jag ändå lite kluven. Dels för att mitt tålamod är ganska kort just nu (…) och dels för att Agnes älskar dagis. Är rädd att hon kommer skrika sig hes de morgnar hon inte får åka dit. Men men, vi vänjer väl oss alla.

Förra hösten

Det här ger mig energi just nu:
Energi har det varit dåligt av hittills. Men tror att få komma hem, leva någon sorts vardag, träffa kompisar och få *leva* ska ge mig något sorts lugn och balans. Behöver mitt liv tillbaka känns det som.

Det här ser jag mest fram emot:
Har väldigt lite planer för hösten. Eller egentligen inga? Som ni kanske fattat vid det här laget är det nog att allt fokus just nu ligger på att få komma hem. Herregud så mycket jag längtar. Vårt nya badrum. Nytt fint golv i toaletten. Få in vår nygamla säng i sovrummet. Skruva upp stringhyllan i köket. Göra rum åt Alfons (oklart var ännu dock…). Köpa snittblommor till köket. Listan kan göras lång! Och att allt ska vara färdigt. Med allt menar jag trapphuset, förråden och tvättrummet eftersom de håller de på och fixar med fram till oktober november typ. Men försöker att inte tänka och ta stress för det, även om det är svååårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *