Jenna Matintupa skriver om vardagen som förälder och livets kontraster

Alla inlägg,Inredning,Inspiration,Tips

Hur jag drömmer om julen hemma

12 Nov , 2019, 23.07 Jenna Matintupa

 

Julen julen. Är det för tidigt att prata om den? Kanske. Men någongång ska vi väl börja så lika bra att göra det nu. Plus, tiden går ändå i ultraspeed och snart ÄR det december och då börjar rumban. Så istället för att kastas in i julkaoset tänker jag att vi sakta men säkert vaggas in i myset som julen representerar. Och då kan vi lika bra börja nu, i mitten av november.

Vi ska som sagt fira jul hemma hos oss i år. Tillsammans med svärföräldrarna och eventuellt några till, hur många vi blir klarnar väl senare. Oavsett så ska det pyntas, planeras och fixas! Vi ska ha lunch, middag, kvällsmat och allt däremellan. Dessutom är det ju dagarna före och efter jul också, som annars för oss blivit mer en packning inför att vi ska iväg eller sen att vi redan hunnit åka till våra föräldrar. Men maten har jag inte riktigt hunnit fundera på ännu utan än så länge är jag mest inne på inredning och dekorationerna så nu dyker vi in i det!

Först: Ljus! Levande ljus och absolut helst kron- eller antikljus! Jag älskar ljusstakar och vi har ju en hel del här hemma, men ännu inte någon adventsljusstake som jag gillar. Iallafall, nu till jul ska det finnas ljus överallt. Jag suktar efter Svenskt Tenns enkla ljusstakar med manschetter till. Tror de skulle göra sig fina ihop med våra Nappula från Iittala. Och så med färgade ljus i! Är så trött på vita ljus och i år ska det istället får vara färg. Vinröda, mörkgröna, gråa och beiga. Gör sig fint till en annars ganska enkel och ljus inredning, som hos oss. Så i jul ska det vara massa ljusstakar med färgade ljus i!

Till nästa: stora stjärnor och stora blommor. Vi köpte stjärnor till fönstren ifjol, och helt ärligt minns jag inte exakt hur de ser ut men månne inte de fina hehe. Gillar de spretigare stjärnorna men de funkar inte hos oss, men om vi skulle ha plats för dem skulle jag gå all in! Det tillsammans med amaryllisar i en stor vad på bordet blir väldigt dramatiskt och fint. Vi har stora stjärnor i fönstret (naturvita tror jag de är?) och de tillsammans med enkla men stora buketter blir så fint. Första bilden, från Artilleriet journal, är väldigt mycket goals. Kanske skulle tona ner det lite men stämningen är spot on.

Bästa med att vi ska vara hemma i år? Att vi ska skaffa en riktigt julgran!! Har velat ha en riktigt i flera år men eftersom vi åkt bort över jul har det känts onödigt. Men nu! En riktigt fin bred, behöver inte vara jättehög men gärna lite Disney feeling. Drömmen vore ju levande ljus i granen men det är förstås inte möjligt, men vi ska köpa klassiska julljus som det näst bästa. Utöver det får den gärna vara väldigt klassisk och enkel. Bollar förstås, men inte i överflöd utan ganska… lugn. Kan en julgran vara det? Vi får väl se, och framförallt med en VÄLDIGT bestämd treåring i huset som antagligen ser mer framemot att klä granen än jag.

Åh nu till det som jag kanske funderar mest på. Dukning! Naturligt, enkelt och klassiskt. Det behövs inte så mycket för att få till det. Duk, tygservetter (gärna i linne), ljusstakar och gärna något levande. Med levande menar jag kvistar, blommor på bordet eller heller av allt en krans ovanför bordet som hos Johanna Bradford. Det är stämningen och känslan som räknas. Jag är just nu på jakt efter vinröda linneservetter men det verkar vara lättare sagt än gjort. Sen skulle jag gärna också ha en linneduk men vet inte om det blir too much? Kanske bomullsduk och linneservetter eller linneduk och bomullsservetter men inte båda. Får kanske testduka innan jul…

För mig vill jag julen i år ska följa ett par ledord. Enkelt, mysigt och naturligt. Tänker er jul på början av 1900-talet. Inte så mycket krimskrams, levande ljus, naturliga material och levande blommor och växter. Jag vill att det ska kännas avslappnat och äkta. Hur ostigt det nu än låter. Inget ska behöva kännas krystat och stelt utan en dag med lite extra mys bara typ. Julen är min bästa högtid och vill att det ska kännas BRA. Och vara så simpelt att hela dagen inte blir ett stressmoment att komma igenom. Dessutom är ju jul mer än bara en dag. Och även om det maxas på julafton så ska det leva i flera dagar. Så därför tänker jag börja jobba fram det nu, sakta men säkert.

Alla bilder från min julmapp på Pinterest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *